Full fart på Rötterdagarna 2015

Kl 12.00  invigdes året Rötterdagar av Ulf Sandberg, som har rötter i många världsdelar – men ej i Tiveden.  Men man behöver inte har Rötter i Tiveden för att engagera sig i Tiveden!
På eftermiddagen berättar Ulf mera om Tiveden och gränstrakterna.

Solen sken över invigningstalaren och runt borden samlades kända och okända släktforskare på  plats fanns NA:s Lars-Ivar Jansson , Jakten på tivedsröttern har börjat  samt  Rötters egen Björn  Palmqvist rapporterade till Sydnärkenytt.

Mer om hela programmet finns i en annan NA artikel.. Forska efter dina rötter i Tiveden

Som vanligt så inledes eftermiddagen med en byavandring i Tivedstorp med Nils Johansson i spetsen så vandrade 27 personer runt Norra delen av Tivedstorp,  förbi Korplampsägen och  Bastlandsängen.   För dem som hellre fördjupade sig den egna släkten  fanns det hjälp att få i Gamla IMG_0801Kaffestugan där  fanns Lisbeth i det lilla köket med försäljning av allehanda bra att ha litteratur för en släktforskare.  Lennart Eriksson och Lena Gribing med flera fanns vid datorna med direktuppkloppling mot olika databaser.
Lena är en levande uppslagsbok vad det gäller Kavlebrofinnarna som utvandrade till Tivedstorp.  Till Lenas oförställda glädje så har hon upptäckt att hon kan räkna in sig bland Kavelbrofinnarnas avkomlingar.

IMG_0802Under våren har det pågått ett intensivt mejlande i nätverket – många har varit involverade i att ta fram uppgifter om Tivedens urfinnar från Kavelbron.  Lena kommer att berätta om dem på torsdag förmiddag.

Torsdagens byvandring går via Mon och Bomberget  till bruksmuseet i Laxå.  Från kl. 17 är det öppet hus i  Dammtorp, Tiveds hembygdsförening.  Lars Lejon smider och övriga byggnader är öppna.  Kaffeservering.