Höst – november 2020

Nästan allt utomhusarbete är avslutat. Vintern väntar. Nu är det åter normaltid. Skönt tycker jag.

3 november – på TV – är det valvaka – vem ska bli nästa president i USA, Biden eller Trump. Tidigare i dag så har statsministern talat allvarsord till oss. Covid-19 -smittan ökar lavinartat i samhället. I Region Örebro har vi fått nya strängare förhållningsregler. Hålla oss hemma! Så mitt sällskap den närmaste tiden är min man och katten.

Nu finns inga skäl för att inte ägna sig åt hemsidor av olika slag!

Har börjat så smått med att leta fram en ny bild till sidhuvudet. Det är fårhuset som är ett av gårdens äldsta byggnader. Fårhuset, bastan, visthusboden finns med på syneprotokollet från 1895.
Här hade mormor får på 1950-talet. En gång var jag med henne där inne när hon klippte fåren.

Mormor hade 5-6 stycken får. På morgonen så släpptes de ut för att beta på skogen. På eftermiddagen kom de tillbaka och bräkte glatt vid grinden vid en stor björken i Smedjehagen. På den tiden var fanns det väl upptrampade stigar i skogarna runt om. Man kunde enkelt ta sig fram ned till Grytsjön eller ta stigen till Rom. Det fanns inte heller några vargar eller vildsvin.

I sommar har jag haft 39 får som betat på åkrar och hagar. Har viltstängsel runt åkrar och hagar. Elstängsel med 5 trådar som står på året om för att hålla fåren inne och varg och vildsvin ute! Stigarna i skogen mestadels borta.