Rötter invigt

Dagens väder bjöd på aprilväder i maj. Det var snåla vindar som drog runt mor Johannas stuga, den gamla kaffestugan i Tivedstorp och mellan varven singlade isiga snökorn ned.
Under vintern har en ny elledning dragits från Sannerud och upp emot Trösslingstorp och  denna torsdag var det dags att koppla om strömmen så mellan 9-12 stängde Ellevio av strömmen.  Det kom som en överraskning för oss i NBT, där vi stod vi med långa ansikten när datorerna skulle kopplas in och huttrade lite i kylan. Det är sådana här tillfällen som får en att inse hur sårbart dagens samhälle är, utan elektricitet så avstannar det mesta.
Det drogs en suck av lättnad när värmefläkt och datorer surrade igång en halvtimme för utsatt tid! Den gamla tivedstorpsgumman  Johanna hade nog hållt till vid vedspisen i det lilla köket och spisen hade kaffepannan puttrat- hon hade en annan kunskap och erfarenhet av att leva  och överleva än vad vi har idag.

Invigningstalaren, Jan Wallgren, kyrkoherde i Bodarne pastorat, med rötter både i Korpilombolo och Savolax talade om våra rötters betydelse från ett för mig nytt perspektiv.   Att många av oss är födda i område där det  brutits mark och odlats så långt norr ut, som ingen annan stans i världen har gett oss vissa genetiska egenskaper.  Ärfliga gener som en gång var en tillgång, en förutsättning för att överleva i det karga klimatet,  är idag istället  en nackdel som t ex kan medför risk för vissa sjukdomar.

Än en gång drog Nils Johansson med sig ett gäng på tur runt Tivedstorp.  Vi som satt kvar inne i stugan och pratade släktskapsförhållanden såg att det var förvånansvärt många  som som samlades runt Nils. Det väl våra finngener som ger sig till känna. Vi är vana vid bistra vindar och ger oss inte i första taget!   Inne i stugan gick datorerna för fullt.  Man jämförde sina släktregister och letades nya anor.

Dagen avslutades med ett föredrag i Vandrarnas kapell om  Tivedstorp hur stenar lades ut som markeringar vid storskiftet i slutet av 1700-talet. Det hände inte så mycket mer då, men senare kom Laga skifte då byn splittrades.  Förhoppningsvis så kommer föredraget att läggas ut här senare.

Allt roligt när media intresserar sig för vad vi gör.  Både Länsposten och NA fanns på plats i Tivedstorp.
Här kan du läsa vad de skriver.
NA 2017-05-11 Nu börjar släktforskardagarna
Länspostens Björn Palmqvist var också på plats 

Idag ger vi hos ut i fädernas spår runt Undenäs. Idag blir det varma kängor på fötterna och en extra ylletröja.  Varmare väder har utlovats men man vet ju aldrig…vi ses vi Havsmon