Rötterprogrammet snart klart

Här kommer en liten hälsning från ett varmt Tiveden. Det är skönast att hålla sig inne mitt på dagen.  Min prästkrageäng blommar för fullt.  Allt går i en rasande fart.  Det är så varmt att allt slokar.

Som jag tidigare berättat så blir det Rötterdagar även i år.  Vi håller på att finputsa programmet som förhoppningsvis blir klart i nästa vecka.  Släktforskardagarna pågår i 3 dagar från onsdagen den 19 juli t o m fredagen den 21.

Mycket kommer att kretsa kring Stora Hägghemmet och finninvandring.  Det blir byavandring där och en eftermiddag om folket som bott där under århundradenas gång, allt från finnen Simon till Erik Erikssons ättlingar som spritt sig runt trakten. Erik kom från Tycke mellangård och gifte sig med Stina Andersson från St Hägghemmet. De flyttade dit 1825 och övertog gården från hennes föräldrar.
Ett av barnen  var Alexander som flyttade som dräng till Havsmon och som senare blev hemmansägare.  I Havsmon hade vi en byavandring under Rötterdagarna 2016.
Nu ska vi bland annat berätta om vart de andra 5 syskonen tog vägen.  En av dem, Per-Gustaf ( 1823-1902)blev min morfars farfar.  Det har varit spännande upptäcksfärd genom många generationer. De andra syskonen hette Anders Johan, Jakob, Maj-Stina och Carolina. Det är i deras fotspår jag går.  Kanske har du något att bidra med.

Den andra byavandring kommer att vara i Uggletorp.  Jättespännande att komma till denna gamla by som jag inte vet något om.
Den tredje – och första  och en mycket traditionsrik vandring går genom Tivedstorp med Nils Johansson i täten.

Det kommer naturligtvis att pratas DNA efter förra året då det var föredrag om DNA och tillfälle att topsa sig.
Lena Gribing kommer att presentera sitt ”finnprojekt”, som fått förlängd tid till i september.
Vår förhoppning är att många av dem som finns med i detta projekt kommer till till Tivedstorp under Rötterdagarna.  I denna grupp finns väldigt mycket släktforskarkunskap och erfarenhet.