torp i norra Aspamarken

Har ägnat mig åt att utforska torpen i närområdet Norra Aspamarken. Konstaterar att det är en ödebygd jag bor idag, om ser till antalet innevånare. Läste just några rader som Göte Hellman nedtecknat.
Vägarna över Lilla Tiveden. Redan år 1664 hade konung Carl XI befallt att en landsväg skulle byggas mellan Askersund och Västergötland för att underlätta handeln och andra näringsgrenar. Planerna skymtar då och då i i bevarade handlingar. Sedan Åboholms bruk kom till på 1700-talet, blev frågan i högsta grad aktuell. År 1779 lät brukspatron Wahrendorf själv förbättra ridstigen mellan Håkantorp och Åboholm. Det var första gången man kunde ta sig fram med hjuldon på samma sträcka”

I husförhörslängder från sekelskiftet 1790-1800 så pågick ett nybyggarliv här. Många kolaretorp och nybyggen kom till under denna tid. Nybacken, Ängvik och Mellanled är några av dem.
Skogarna fanns backstugor. På Skathöjden slog en nybyggare från Axelby ned och på ägorna runt om fanns också ett par backstugor.

Just nu så ägnar jag mig åt platser som är näst intill spårlöst försvunna.
Letar i husförhörslängder fram människorna som kämpat hårt för sin överlevnad.

Klockmakaren Dahlberg som bodde i skogen mellan Skalltorp och Björstorpsskogen.
Tjörne berättar om Spinnare Lasse som kunde trolla. Har funnit ett syskonpar i Skathöjden i mitten av 1800-talet, som skulle kunna vara Spinnare Lasse med syster Lotta. De försörjde sig på att spinna lin till prosten Ljungberg i Askersund.
Var kan kan jag hitta uppgifter om prästerskap i Askersund på den tiden. Finns det någon Ljungberg?.

Jag lägger in information allt eftersom på Norra Vättersbydens hemsida. Sök under utforska platsen.