Rötter i Tiveden 2014

Nu har vi i Nätverket för Rötterarrangemanget pustat ut och känner oss väldigt nöjda med årets upplaga.

Totalt 585 besökare räknade vi in i byvandringar, föreläsningar och övriga arrangemang, samt i Gamla kaffestugans reception-och forskarstuga!

Under fredagen slog vi dagsrekord med 80 besökare i Tivedstorp utöver 42 på byavandringen i Davidstorp!

Håkan Jaldungs invignings-gåta gjorde succé.  Jaldung  har tillbringat ett antal år som polis i Göteborg, men här på hemmaplan berättade han om torpare och anställda inom Aspa bruk.  Det var en gedigen föreläsning om hur man systematiskt går tillväga när man hembygdsforskar.

Affisch Bertil Boo minneskonsert (SFR)Vid onsdagskvällen i arrangemang av Svenska Kyrkan,  fick vi en bild Bertil Boo, bygdens storsångare via film av Leif ”Linus” Larsson och trubadur Christer Folkesson. Sångaren från Boda skulle fyllt 100 år i år och ett minnesprogram var ihopsatt . Han lär ska ha sjungit på ett socitetsbröllop vid Tivedstorp på den tiden Vandrarnas kapell var ett mycket populärt vigselkapell.

Byavandringarna blev sex till antalet om man räknar Baggetorp och Björkmarken som två. Öppet hus i Dammtorps hembygdsgård blev en riktig myskväll bland kaffekoppar och arkivmaterial. Traditionsenligt guide Nils Johansson i Humsbölet runt i hans förfäders hemtrakt – Tivedstorp.

”Kolarlivet i Tiveden förr och nu” gjorde nestorn och födelsedagsbarnet Einar Nilsson, ” Basta-Einar”, 94, till en av veckans höjdpunkter.

Bildspelet om amerikafarana med Rune Johansson och författarinnan Judit Martin blev en intressant och tankeväckande avslutning på Rötter i Tiveden? 2014.

De´ va´ femte året de´. Snart ska vi bestämma om det blir ett sjätte så håll ögonen öppna och kolla den här bloggen framöver.

Nätverket för släkt-och bygdeforskning i Tiveden, NBT/

Gudrun Pärnarp

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.