Carl Persson´s People

Från Amerikabrev till Don Wolds ”släktkrönika” om folket från Tivedskogen. Det verkar har gått en ständigt ström av unga och gamla till Amerika. Man vill komma bort från stenrika åkrar och slippa stå med mössan i hand fram jör brukspatroner.

1992 trycktes den välbläddrade, spiralbunda bok jag har . Idag så ångrar jag att jag inte läste boken lika noga då, som jag gör idag. Hade varit intressant att prata med Hugo om olika personer i boken. Han hade ju haft en personlig relation till många av dem.

1995 så var det en stor släktträff i Askersund. då Donald Wold var på besök. Jag deltog inte i denna träff, men Donald bodde hos oss i Gubbängen. Nu är Donald borta sedan många år. Saknar hans julhälsningar och brev.

Åter till Carl Perssons bok. Vissa dagar så känns det som jag är mera bekant med Mathilda, Clara Lovisa, Carolina, Maria Mathilda, Johanna Sofia, Emma Christina, Ida Augusta, Carl Johan och Oskar Emil, än om folket runt omkring mig.
Av nio barn så dog ett som spädbarn, ett som 20 årig. Tre stycken blev kvar i Sverige – Clara, Emma och Ida. Till Amerika for Mathilda, Johanna, Carl och Emil. Konstaterar att släkten nog är större i Amerika än i Sverige. – Farmor hade på Emmas sid 5 kusiner i Sverige och 33 i USA.


Det är jättearbetet som Donald och hans medhjälpare har gjort. För att göra materialet mer lättillgängligt så översätter jag till svenska de delar av boken som behandlar historien om Carl Person´s barn Boken består till stor del av långa listor med barnbarnbarnsbarn… Jag tar med dem som jag tycker intressanta.
Kompletterar med bilder. och annat som kommit fram under de åren som gått sedan boken publicerades 1992. Arkiv och data är ju så lättåtkomliga idag.

Det skulle vara roligt om du var med släktträffen 1995 hörde av dig, Eller du som har bilder, historier som berättats i din släkt från generation eill generation.
070 54 99665 Anita, eller mejl: anikar@telia.com